Renovera hus och få mer plats 

Är huset för litet? Det finns många sätt som du kan få mer plats på. Vissa kräver bara en mindre renovering, medan andra kräver bygglov och snickare. Oavsett hur litet hus du har, så kan du fixa mer utrymme. 

Renovera 

Ibland är en renovering det bästa som du kan göra för din eller familjens bostadssituation. Det blir lugnare när alla barn har ett eget rum eller roligare att få besök om ni kan erbjuda ett gästrum istället för att gäster ska behöva sova på soffan i vardagsrummet. När du renoverar är det viktigt att alltid se över eventuella bygglov eller bygganmälan i god tid. Ta tid på dig att skapa en ritning. Hitta inspiration och olika lösningar hos vänner och på nätet. Glöm inte att göra ROT-avdrag, så blir det billigare. 

Dela ett större rum 

Det absolut enklaste sättet att få “mer” utrymme är genom att dela ett större rum. Ok, det blir inte fler kvadratmeter att använda, men det möjliggör att barnen kan få eget rum, du får ett riktigt kontor eller att ni äntligen kan ha ett hobbyrum. Det blir helt enkelt mer lugn, ro och ordning i hemmet. När ni delar ett större rum behöver ni i praktiken bara sätta upp en vägg. Är du lite händig eller har liten plånbok så gör du det själv. Vill du att det ska gå snabbt anlitar du en snickare. 

Bygg om balkongen 

Har ni en balkong som inte används? Eller funderar på att bygga balkong? Då kan ni faktiskt bygga om balkongen och göra den till ett mindre rum. Passar perfekt som kontor, gästrum eller barnrum. Att bygga om balkongen innebär att dra nya elledningar och även att bygga yttervägg. För de flesta är det då bäst att ta hjälp av professionella hantverkare. Elledningarna ska en elektriker fixa, så att försäkringen verkligen gäller. 

Källaren 

Om du bor i ett hus byggt under 70-talet är chansen stor att du har en gillestuga i källaren. Eller i alla fall var det en gillestuga en gång i tiden. Att renovera och fixa till en gammal gillestuga är det billigaste sättet att få mer kvadratmeter att använda. Antingen behåller ni själva gillestugerummet och har det som biosalong eller så delar ni upp källaren i ett par mindre rum. Perfekt som gästrum, tonårsrum eller för att hyra ut till en student. 

Bygg ovanpå garaget 

Har ni en liten tomt eller ett mindre hus kan ni överväga att bygga ett rum ovanpå garaget om huskroppen och garaget sitter ihop. Det är ett större projekt som ni bör överlåta till en byggfirma. Dock kommer det både att öka antal kvadratmeter att använda samt husets värde. Sätt upp fina fönster på framsidan mot garageinfarten, så ser det riktigt snyggt och hemtrevligt ut. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.