Vanliga frågor kring din verksamhet

Vad gör en webbyrå?

I grunden jobbar en webbyrå med att skapa en digital närvaro primärt för företag. Detta sker genom att programmera och lansera en hemsida. Men utöver hemsidan (ansiktet utåt) kan det finnas många komplexa bakomliggande system. Dagens hemsidor har en betydligt mer komplex struktur än förr i tiden. Nu ska det ofta vara en integrerad lösning mellan betalningsalternativ, lagersaldo, kommunikation m.m. mot företaget.

Måste jag anlita en webbyrå för att skapa en hemsida?

Nej, det måste du absolut inte. Behöver du bara en extremt enkel hemsida med några undersidor kan du bygga denna via enkla mallar på internet. Det finns även en pedagogisk struktur hur hemsidan skapas och lanseras.

Har du däremot ingen vana alls kring webbdesign och att bygga hemsidor kan det upplevas lite bökigt i början. Allt beror på hur snyggt det måste vara och hemsidans funktion framöver.

Vad kostar det?

Du kan hitta en webbyrå som är beredd att skapa en enkel hemsida för under fem tusen kronor. Men du kan även hitta de som har lägsta pris på 20 000 kr. Här handlar det framförallt om vilket segment av kunder som företaget vänder sig till. Tycker du att du får ett för högt pris på offerten så sök vidare. Detta i alla fall om det är enklare sidor som enbart ska vara informationsbaserade.

Kan jag även få hjälp med marknadsföringen från en webbyrå?

Både ja och nej. Det beror på vilka tjänster som den specifika byrån erbjuder. Grunden är att skapa webbsystem, webbsidor och andra applikationer på webben. Sedan har många breddat sitt utbud till att även innefatta marknadsföring inom olika områden. Det kan exempelvis vara marknadsföring via Facebook, Google eller social media. Däremot måste du inte anlita dem för marknadsföring även om de byggt sidan.