Verktyg och kläder för målare 

När man arbetar som målare behöver man faktiskt inte så många verktyg. Om man också arbetar som tapetserare kan det dock krävas en del andra saker men här tar vi upp det som behövs främst för målning. Vi tar också upp en del tips kring kläder för målare – https://målarenstockholm.nu. 

Penslar 

Penslar av olika slag är ett självklart redskap för målaren, de finns i flera storlekar och varianter. Några används för målning av små snickerier, andra för fönster. Det finns också penslar med böjt skaft för att man ska komma åt bakom element samt större penslar för målning av stora ytor. Penslarna kan vara av syntet eller klassisk svinborst. Det mest populära i dag är att använda syntetpenslar eftersom de är billigare och tack vare modern teknik ger de samma resultat som penslar med naturligt borst. 

Roller 

En roller används på större ytor och när man vill ha ett jämnt resultat. Rollers finns i både mindre och större storlek. De finns även i olika material. Några är i skumgummi, andra är i fint ludd och ska användas på ytor utan struktur. Det finns också rollers med rejält luddig yta som kan användas på till exempel betongväggar och liknande. 

Färgbyttor 

Färgbyttor eller rollertråg används för att hälla upp en del av färgen i. Det är sällan en målare doppar penseln direkt ner i en målarfärgshink. Målar man med roller går rollern inte ner i hinken. I tråget kan man fylla upp med lite av färgen. Så tar man färg därifrån och målar. På så sätt smutsar man inte ner färgen i hinken, och hinkens lock behöver inte vara öppet längre än nödvändigt. Det gör att färgen håller sig fräsch och det kommer gå att måla med den under en längre tid. 

Det kan också vara bra att spara någon gammal tom färghink. Då kan man lätt blanda till en egen kulör om man vill. Kanske vill man måla någon detalj i en ljusare eller mörkare kulör? Då blandar man den tänkta färgen med svart eller vitt för att få rätt nyans. 

Stege 

En stege behöver varje målare ha till hands. Det kan också behövas stegar i olika storlekar. Inomhus kanske det räcker med en mindre trappstege, medan man behöver något större utomhus. Det beror ju såklart lite på vad som ska målas. I dag arbetar många målare mer ergonomiskt med till exempel förlängda skaft på rollers och penslar istället för att så i obekväma ställningar på stegar. 

Lämplig klädsel 

Som målare är det viktigt att man har bra kläder på sig. Man får inte vara rädd om kläderna utan det ska inte vara någon fara om det kommer färg på dem. Det är också viktigt att man kan röra sig fritt i kläderna. Annars blir det snabbt svårt att måla. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.