LÄGGA TAKET SJÄLV?

Börjar det läcka in från taket eller börjar delar av taket bli allt för slitet? Då är det dags att renovera och lägga om taket för att minimera risken för kommande fuktskador. Bör du göra det själv och spara pengar eller köpa in hjälpen från en takläggare? Tid, kunskap och ekonomi bör avgöra det.

Har du ekonomin?

Vad det kostar att köpa in hjälpen från en takläggare beror självklart på hur stort taket är. Men det finns även andra punkter som avgör slutpriset så som svårighetsgraden. Är det en extrem lutning kan det vara betydligt svårare att lägga taket än om det är ett platt tak. Därmed krävs även fler byggnadsställningar och andra säkerhetsdetaljer.

Enda sättet att få veta om du har ekonomin till att köpa in takläggare är att be om offert. Det vanligaste är då att företaget kommer hem till dig och besiktar taket innan de kan ge ett pris. Orsaken är just att det inte bara handlar om storlek utan även om material, svårighetsgrad och andra faktorer. Offerterna ges nästan uteslutande med rotavdrag borträknat.

Har du tiden?

Att lägga om taket på helgen kanske låter smidigt. Då har du all tid i världen och kan i lugn och ro utföra arbetet. Men att lägga tak brukar ta betydligt längre tid än vad man tror. Gör upp en plan men tänk även på vad som händer om du inte hinner klart. Kan du fortsätta med arbetet på kommande vardagar för takläggare eller inte? Har du tiden som behöver läggas ner och marginalen om något skulle gå fel.

Ett problem med att lägga tak är just att man måste göra detta relativt snabbt från att man börjat. När väl taket är öppnat behöver nya taket på snabbt så inte fukten tränger sig in.

Har du kunskapen?

Det finns guider och filmer på internet som förklarar det mesta. Även hos byggvaruhus finns en hel del kunskap att hämta. Hos dessa kan du köpa materialet du behöver och få den grundläggande kunskapen. Men hur mycket hjälp är egentligen en broschyr? Hittar du all information om takläggning stockholm i denna kring vad du bör tänka på när du lägger om just ditt tak men de vinklar, vrår och svårigheter som uppstår?

Är det ett enkelt tak utan några större svårigheter klarar de flesta det – men i annars fall kanske en takläggare bör kontaktas och anlitas.

Har du tiden och kunskapen för att utföra jobbet själv? Om inte så bör du låta en takläggare göra jobbet. I alla fall om du har ekonomin.