SÅ MARKNADSFÖR DU NYSTARTAD WEBBYRÅ

Har du precis startat en webbyrå eller har antalet kunder plötsligt minskat? Behovet av marknadsföring finns alltid även det kan variera över tid. Många företagare vittnar om en ”osynlig tröskel”. När man nått ett visst antal kunder kommer det nya kunder per automatik genom referenser, hemsidan och att man blivit känd inom branschen. Men det är ett par år av jobb för att komma dit. En mindre webbyrå som vill växa har knappast stora belopp att lägga på marknadsföring. Men det krävs inte heller för att nå ut till de nya kunderna.

Se över ditt varumärke

Som webbyrå bör det absolut första steget vara att se över sin egen hemsida. Ett företag som bygger snygga och funktionella hemsidor bör självklart ha en hemsida som även speglar detta. De som kommer in på sidan kommer vara extra kritiska och bedöma sidan som om det vore ett referensobjekt.

Bygg upp referenssida

Utöver den egna sidan är det bra att skapa en undersida med olika referenser. Skriv då inte enbart kundernas namn utan ha hellre bilder från deras sidor och länkar till dem. På detta sätt skapas en större tydlighet kring vad ni gjort. Finns möjligheten kan ni även kort beskriva varje projekt vilket gör att de som vill anlita er webbyrå Göteborg ser hur ni tänkt utifrån kundernas behov.

Är ni helt ny på marknaden kan det till och med vara värt att jobba gratis åt något företag för att få goda referenser och erfarenhet av branschen. Var då tydliga med vad ni gör gratis och vad som skulle skapa en kostnad. Detta exempelvis med tilläggstjänster.

Använd gratis eller billiga annonser

Att annonsera i tidningar kostar ofta flera tusen kronor. Detta utan att man kan vara säker på att få något resultat. I ett första läge är det bättre att satsa på billigare annonser. Ett exempel är Blocket där det går att lägga upp annons för ungefär 100 kr.

Man får däremot komma ihåg att marknadsföringen når olika slags kundgrupper. En webbyrå som gör reklam på Blocket kan förvänta sig bli kontaktad av småföretag som inte är beredda att lägga så stora summor på en hemsida.

Social Media

Social media är gratis och kan ge extremt bra effekt. Skapa konto främst på Facebook och börja vara aktiv med uppdateringar, tips och erbjudanden. Varför inte några tävlingar med målet att enbart få fler följare?

Jobba lokalt

Även om arbetet som sker på en webbyrå är helt digitalt, och därmed kan ske var som helst i landet, så finns stora fördelar att jobba lokalt. Det betyder att man marknadsför sig mot lokala företag på sin ort och i första hand ser dem som kommande kunder. Detta kan exempelvis ske via nätverksträffar (många kommuner har löpande sådana), Facebook eller genom att ta direktkontakt.

Orsaken att man bör jobba lokalt är att det är lättare att få kontakter som sedan kan ge fler kontakter osv. En webbyrå som marknadsför sig mot hela Sverige kommer även att ”slåss” mot byråer över hela landet. Vid marknadsföring enbart mot en stad blir konkurrensen inte alls lika hård.